INSTRUKCJA OBSŁUGI

Czas trwania: ok. 50 minut

Spektakl finansowany ze środków m.st. Warszawy

Premiera 12.12.2018

Instrukcja obsługi to sensoryczny spektakl-eksperyment dla osób niewidomych i widzących, zrealizowany na podstawie spotkań i warsztatów z osobami z niepełnosprawnością wzroku.

Inspiracją do jego stworzenia, była wystawa Marca Dillona „Art. Unseen”, dzięki której osoby niewidome mogły poznać uśmiech Mona Lisy, oraz istniejąca w Warszawie i innych miastach na świecie – „Niewidzialna wystawa”.

Przez media, Internet, telefon dociera do nas 100 tys. słów dziennie. To dwa razy tyle co na początku lat 80. Przyswajamy 34 gigabajty informacji każdego dnia. Nasz laptop zawiesiłby się po tygodniu takiej pracy. Mózg się nie zawiesza. W instrukcji obsługi człowieka nie ma miejsca na restart. W ogóle nie istnieje jedna instrukcja człowieka ani świata. Ale może warto, choć na chwilę przenieść się gdzie indziej? Do świata, gdzie „odgłos spadającego deszczu całkowicie zaspokaja ludzką potrzebę dramaturgii”? Skupić się na oddechu – jedynym odruchu bezwarunkowym, nad którym możemy świadomie zapanować? Ważnym elementem dramaturgii spektaklu są rozmowy z dziećmi z Ośrodka Szkolno-Wychowawczego dla Dzieci Niewidomych im. Róży Czackiej w Laskach, które opowiedziały jak wyglądają ich sny, marzenia, oraz jak wykonują codzienne czynności. Twórcy spektaklu korzystając z własnych doświadczeń, kontrastując je z informacjami zaczerpniętymi od dzieci tworzą opowieść o magicznej codzienności każdego z nas. Szukają mostów w naszych codziennych relacjach, lub uświadamiają dzielącą nas przestrzeń.

Chcemy, aby wszyscy uczestnicy odbierali go na równych prawach, dlatego osoby widzące będą proszone o zakrycie oczu specjalnie przygotowanymi okularami.

Ze względu na brak oświetlenia i rozbudowanej scenografii , prezentacja spektaklu jest możliwa praktycznie w każdej przestrzeni z dostępem do elektryczności. Zespół posiada specjalne opaski na oczy, system nagłośnieniowy i siedziska dla widzów. Spektakl był już prezentowany w przestrzeni szkolnej w Ośrodku Szkolno-Wychowawczym w Laskach, Solatorium, Teatrze Ochoty i Rotacyjnym Domu Kultury w Warszawie.

instrukcja-obslugi_10

Filmy

„Instrukcja obsługi”

Twórcy/Obsada:
Marek Zimakiewicz, Malwina Czekaj, Natalia Leszczyńska, Izabela Zachowicz, Miłosz Konieczny

Głosy: Beata Jewiarz, Aleksandra Adamska
Dramaturgia: Elżbieta Chowaniec