WYKLUCZEŃCY

reżyseria/realizacja/produkcja: Analog Collective

dramaturgia na podstawie rozmów z dziećmi/improwizacji oraz tekstów aktorów: Elżbieta Chowaniec

autorzy dialogów: dzieci w wieku od 5 do 16 lat, które miały odwagę porozmawiać na temat osób wykluczonych

lalki: Dom na Osiedlu, Galeria Sztuki ODLOT

kostiumy: Kornelia Dzikowska

scenografia: Analog Collective, Kornelia Dzikowska

muzyka: Natalia Leszczyńska

konsultacja choreograficzna: Jakub Lewandowski

pedagożka teatru: Dominika Szulc

charakteryzacja: Sonia Kieryluk

obsada: Izabela Zachowicz, Marek Zimakiewicz, Miłosz Konieczny, Malwina Czekaj

Spektakl zrealizowany w ramach programu OFF POLSKA

Dofinansowany ze środków Ministerstwa Kultury Dziedzictwa Narodowego

mówią, że się nie nadaje do tej zabawy

mówią, że jest w innym guście

nie jest za bardzo do nich podobny

i nie rozumie zasad tej gry

i go WYKLUCZAJĄ

„Wykluczeńcy” – w realizacji znango warszawiakom z zaangażowanych społecznie wypowiedzi ANALOG COLLECTIVE. Tym razem twórcy wzięli na warsztat temat „bycia innym niż wszyscy” i poprosili kilkadziesiąt dzieci w wieku od 5 do 16 lat o pomoc w znalezieniu odpowiedzi kim jest człowiek wykluczony, skąd się bierze i jaki jest na niego sposób. Dzieci, korzystając ze swojej prostolinijnej wiedzy i nietuzinkowej fantazji przeanalizowały obecny stan społeczny w sprawie wykluczenia i podały gotowy scenariusz na spektakl. Do jakich wniosków doszły? Dziecinnie prostych!

Na scenie zobaczymy dwie aktorki: Izabelę Zachowicz i Malwinę Czekaj oraz dwóch aktorów: Marka Zimakiewicza i Miłosza Koniecznego, którzy w formule znanych i lubianych zabaw, wyliczanek i historii „na niby” dadzą widzowi szansę znaleźć odpowiedź na pytanie, gdzie i w jakim wieku zaczynają się podziały, konkurencje i wypaczenia. I chociaż ekspertami w tworzeniu tego spektaklu były dzieci, Fundacja Analog daje gwarancje, że nie jest to dziecinada. Spektakl powstał we współpracy z artystami nurtu ART BRUT wystawiającymi swoje prace w łódzkiej Galerii Sztuki ODLOT.

EOS_8840

Filmy